Transformatie
Transformatie naar een wendbare organisatie of zelforganisatie
Wij (bege)leiden op maat de transformatie naar wendbaarheid, zelforganisatie en opgavegericht werken. Dit kan gaan om specifieke projectteams waarvoor het snel kunnen inspelen op veranderingen van belang is. Of om een managementteam dat veel meer wil sturen op inhoud en waarde, dan op randzaken. Maar ook om hele afdelingen waar, door een verkokerde inrichting, de samenwerking stroef blijft verlopen. Of om organisaties waar de werkdruk torenhoog is, medewerkers niet altijd weten waar ze aan toe zijn en het ziekteverzuim en verloop hoog zijn.
De basis van onze transformatie-aanpak ligt in het Wendbaar ABC. Daarnaast maken we gebruik van andere methodes en technieken, zoals Agile/SCRUM, Lean/Kanban of Prince2, als dat beter aansluit bij de uitdagingen en behoeften binnen je organisatie.
Aanpak
Geen organisatie is hetzelfde, de verandering naar wendbaarheid en zelforganisatie is daarmee altijd maatwerk. Onze aanpak doorloopt een aantal vaste stappen, maar de implementatie zelf gebeurt op maat. Daarnaast is onze filosofie: voordoen, samen doen, zelf doen. Kortom: de transformatie doen we altijd samen met de verantwoordelijke leiding en met jullie mensen. Bovendien willen we zo snel mogelijk interne medewerkers opleiden en coachen, zodat jullie ook zelf invulling kunnen geven aan rollen en organisatieontwikkelingen.
1. Bootcamp. Na een korte intake gaan we aan de slag met een aantal keuzes. Wat is het verwachte eindresultaat? Wanneer is de transformatie een succes? En hoe wil je transformeren? Eerst starten met een of twee pilot-teams? Of eerst de organisatiebrede waardestromen inrichten? Wil je de klassieke, leidinggevende functies behouden, of wil je overgaan naar wendbare rollen?
2. Transformatieteam. Wie is eigenaar van de verandering? Meestal is het verantwoordelijke managementteam tevens de eigenaar van de transformatie. Maar je kunt ook kiezen voor de inrichting van een apart transformatieteam. Rollen en mandaten beleggen we voordat we met de transformatie starten.
3. “Gemba walk”. Een wendbare transformatie is een reis, een avontuur. Een goede gids is daarbij noodzakelijk om niet te verdwalen. Gemba staat simpel gezegd voor het bezoeken van de plaats die je wilt verbeteren. Het gaat om het observeren van de (huidige werkwijze van de) teams, huidige teamprestaties, sfeer, en de huidige wijze van sturing en leiderschap. Hieruit ontstaan lessen, de do’s-and-don’ts en de prioriteiten ten aanzien van de transformatie.
4. Transformatie-aanpak. Samen met jullie beschrijven we een aantal te bereiken mijlpalen en tussenresultaten. Daar meten we de voortgang op. Vanuit de behoeftes en doelen van de bootcamp gaan we vervolgens iteratief aan de slag. Inderdaad, ook de transformatie zelf gebeurt wendbaar.
Wij (bege)leiden het transformatieteam, en de teams die moeten transformeren. We zorgen dat de leiding altijd inzicht en overzicht heeft, en altijd bij kan sturen. Stap voor stap transformeren we teams of afdelingen, introduceren we werkvormen en technieken, en coachen en trainen we teams, leiding en medewerkers.
Resultaat
Het resultaat hangt af van uw behoeftes en wensen. Wat wij je kunnen beloven, is dat:
• Er overzicht en inzicht is in doelen, te bereiken resultaten, het onderhanden werk en wie waar mee bezig is;
• Je kunt kiezen en prioriteren op basis van de behoeftes van de klant- of doelgroep, en op basis van strategische doelen vanuit de organisatie zelf;
• Er organisatiebreed aantoonbaar beter, efficiënter en met meer plezier, wordt samengewerkt;
• Je sneller kunt inspelen op veranderende wensen en behoeftes van klanten, de samenleving of andere belanghebbenden;
• Teams vitaler zijn en medewerkers zich meer verbonden voelen met collega’s, met de organisatie en haar doelen.
Meer informatie
over hoe dit transformatietraject
jouw organisatie kan helpen?